SZKOŁA PODSTAWOWA W DOBREJ IM. POLSKICH OLIMPIJCZYKÓW

Tutaj powinien być opis

Zapasy na zimę

„Robimy zapasy na zimę”- kiszenie kapusty w klasach trzecich

„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi. Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie! Rach, ciach, ciach, obereczka - już kapusty pełna beczka!”

Według tradycji kapustę należało kisić od dnia imienin Michała (29 września) i zakończyć przed Dniem Wszystkich Świętych. Chociaż inne przekazy ludowe mówią, że do dłuższego przechowywania lepsza jest kapusta zebrana po pierwszych przymrozkach. Uczniowie klas trzecich postanowili sprawdzić jak to jest z tym kiszeniem…

W ramach zajęć trzecioklasiści zapoznali się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. liść laurowy, ziele angielskie oraz sól). Ponadto dowiedzieli się jak cennym i bogatym w witaminy źródłem jest kiszona kapusta i co można z niej przygotować. 

Przygotowaną uszatkowaną kapustę mieszali w misce z solą i tartą marchewką a następnie upychali do słoiczków aż do momentu kiedy kapusta puściła sok. Słoiki z kapustą umieszczone zostały w kąciku przyrody, gdzie uczniowie będą mogli obserwować proces fermentacji.

Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta!