
Zapasy na zimę
„Robimy zapasy na zimę”- kiszenie kapusty w klasach trzecich
„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi. Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie! Rach, ciach, ciach, obereczka - już kapusty pełna beczka!”
Według tradycji kapustę należało kisić od dnia imienin Michała (29 września) i zakończyć przed Dniem Wszystkich Świętych. Chociaż inne przekazy ludowe mówią, że do dłuższego przechowywania lepsza jest kapusta zebrana po pierwszych przymrozkach. Uczniowie klas trzecich postanowili sprawdzić jak to jest z tym kiszeniem…
W ramach zajęć trzecioklasiści zapoznali się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. liść laurowy, ziele angielskie oraz sól). Ponadto dowiedzieli się jak cennym i bogatym w witaminy źródłem jest kiszona kapusta i co można z niej przygotować.
Przygotowaną uszatkowaną kapustę mieszali w misce z solą i tartą marchewką a następnie upychali do słoiczków aż do momentu kiedy kapusta puściła sok. Słoiki z kapustą umieszczone zostały w kąciku przyrody, gdzie uczniowie będą mogli obserwować proces fermentacji.
Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta!