SZKOŁA PODSTAWOWA W DOBREJ IM. POLSKICH OLIMPIJCZYKÓW

Tutaj powinien być opis

Jesienne przetwory w 3a

#LaboratoriaPrzyszłości #LaboratoriaPrzyszlosci
Historia przetworów owocowych i warzywnych jest bardzo stara. Już w starożytności powstały pierwsze receptury na przedłużanie trwałości darów natury. Owoce gotowano w miodzie, a warzywa konserwowano solą. Z czasem odkrywano coraz to nowsze metody przechowywania i konserwowania żywności, w tym także warzyw i owoców.
Jesień to czas kiedy robimy przetwory z owoców i warzyw  przygotowując zapasy na zimę. Uczniowie klasy 3a wiedzą jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw, zwłaszcza tych z domowych zapasów, a także w jaki sposób można przetwarzać owoce i warzywa, aby cieszyć się nimi zimą.
Dziś podczas zajęć kulinarnych uczniowie degustowali różnorodne dżemy, soki, kompoty, marynaty - poznawali nowe, dotychczas nieodkryte smaki. 🍏🍎🍐🍒🍅🥒